(1) Kanser pangkal rahim - Sebarang lelehan atau pendarahan yg luarbiasa,sakit selepas bersenggama dan turun berat badan.
(2) Kanser payudara - Bengkak atau gumpalan di buah dada, keluar cairanberdarah dari puting, pembesaran kelenjar di ketiak, kedutan pada kulit dibuah dada.
(3) Kanser usus besar - Perubahan tabiat membuang air, hilang berat badan,sakit dalam perut dan usus, berlaku pendarahan semasa membuang air.
(4) Kanser paru-paru - Batuk kuat berterusan, batuk berdarah, nafastermengah-mengah, sakit dada dan hilang berat badan.
(5) Kanser perut - Hilang berat badan, muntah berdarah, sistem pencernaanyg tidak teratur, cepat kenyang walaupun makan sedikit.
(6) Kanser limpa - Sakit di bahagian abdomen, hilang selera makan, turunberat badan, kulit dan mata menjadi kuning dan bahagian abdomen membengkak.
(7) Kanser ovari - Haid tidak teratur, tumbuhan keras di bahagian abdomen,sakit semasa bersenggama, ketumbuhan bulu rambut yg melampau, suara menjadilebih mendalam.
(8) Kanser otak - Sakit kepala, muntah-muntah, gangguan penglihatan, lemahatau lumpuh, pening / pitam, pelupa, perubahan personaliti.
(9) Kanser prostat - Sukar dan sakit semasa kencing yang berpanjangan.
(10) Kanser darah (Leukimia) - Letih, pucat, mudah lebam dan mudah mendapat jangkitan (infection).
(11) Kanser tekak - Suara garau / serak, ada ketumbuhan di tekak, sukarmenelan dan kelenjar membengkak di leher.
____________ ____
10 PENYEBAB UTAMA KANSER
(1) Makanan
(2) Alkohol
(3) Sinaran cahaya matahari
(4) Pengambilan ubat
(5) Perokok yang tidak aktif
(6) Tembakau
(7) Radiasi
(8) Pekerjaan
(9) Pencemaran air dan udara
(10) Keturunan
____________ ___
TEH DAN KANSER
Teh meningkatkan aktiviti antioksidan di dalam darah, membantu mengelakkansakit jantung dan kanser. Di negara Jepun dan China, mereka mempercayaibahawa meminum teh bersama hidangan dapat mengurangkan risiko penyakitkanser.Teh juga berupaya menyerang bakteria yang boleh menyebabkan penyakit gusiselain memperkuatkannya.
Teh juga mempergiatkan enzim sistem"detoxification" di dalam limpa, membantu menyingkirkan bahan-bahan kimiayang tidak dikehendaki oleh tubuh serta membantu melindungi arteri. Ia jugaberupaya untuk menghalang darah beku dan juga mengurangkan risiko serangan stroke.
____________ ___
DIET UNTUK MENCEGAH BENJOLAN PADA PAYUDARA
(1) Hindari makanan berlemak dan bergoreng
(2) Hindari makanan ringan yang masam
(3) Kurangkan minum kopi dan minuman bergas
(4) Berhati-hati semasa mengambil ubat selsema ataupun aspirin
(5) Ambil makanan mengandungi vitamin E, B-6, dan evening primrose oil
___________
Mangga boleh mengelakkan kanser
Mangga mungkin terlalu erat dengan lidah kita. Oleh kerana eratnya, kitamungkin tidak tahu bahawa dalam isinya yang kuning dan merah, ituterkandung zat-zat luar biasa yang boleh menjadi penawar kepada kanser danstrok. Selain itu, mangga mendapat permintaan yang tinggi di pasaran danmerupakan makanan pencuci mulut yang sangat popular di kalangan Malaysia.Mangga atau nama saintifiknya Mangifea indica L. dari keluargaAnacardiaceae dipercayai berasal dari kawasan Indo-Burma dan mungkin jugadari Asia Tenggara. Di Malaysia, kawasan utama ditanam ialah Perak, Perlisdan Kedah. Bagaimanapun terdapat tanaman secara kecil-kecilan dinegeri-negeri lain.
Buah mangga terdapat dalam pelbagai saiz dan bentuk mengikut klon. Kulitnyaberwarna hijau ke kuning atau merah ketika masak manakala isinya berwarnakuning pucat hingga ke oren . Setiap buah mengandungi biji yang dilitupiendokap bersabut keras. Kebanyakan jenis mangga di Asia Tenggara terdiridari poliembryinik iaitu mengeluarkan beberapa biji dari satu buah.
Pokok mangga sederhana besar mencapai ketinggian sehingga 10 - 40 meter.Dahannya tumbuh secara bebas dan membentuk kanopi yang menyeluruh. Berdaun lebat berwarna merah ke coklat hingga ke hijau terang bergantung pada klon.
Mangga mengeluarkan dua jenis bunga iaitu bunga hermoprodite dan bungajantan di hujung tangkai-tangkai yang dewasa. Bunga hermoprodite biasanyamengandungi 1 - 40 % dari jumlah (200-10,000) bunga pda setiap tangkai.
Walaupun bentuk, ukuran, warna dan rasa buah mangga adalah beragam, darisegi gizi, semuanya hampir tidak jauh berbeza. Mangga ranum segarmengandungi air sekitar 82 peratus, vitamin C 41 mg dan kalori 73 kal per100 gram.
Manakala, pada setiap 100 gram mangga muda yang masih belummatang, terkandung air lebih kurang 84 peratus, vitamin C 65 mg dan 65 kal.Tenaga dalam mangga muda lebih rendah kerana lebih banyak mengandungi zat pati yang akan berubah menjadi gula dalam proses pematangan.
Sebahagian besar tenaga mangga berasal dari karbohidrat berupa gula yangmembuatnya terasa manis . Kandungan gula ini didominasi oleh golongansukrosa. Mangga mempunyai lebih kurang 7 - 12 peratus kandungan gula tetapi ada juga jenis mangga gulanya yang mencapai hingga 16 - 18 peratus.Mangga juga merupakan sumber beta-karotin, kalsium dan vitamin C.Beta-karotin adalah zat di dalam tubuh yang akan diubah menjadi vitamin A(zat gizi yang penting untuk fungsi retina). Beta-karotin (dan vitamin C)juga tergolong dalam anti-oksida, senyawa yang dapat memberikanperlindungan terhadap kanser kerana dapat meneutralkan radikal bebas.Radikal bebas adalah molekul-molekul tak stabil yang dihasilkan olehpelbagai proses kimia normal tubuh, radiasi matahari atau kosmis, asaprokok dan pengaruh-pengaruh persekitaran lain.
Zat-zat gizi anti-oksida, vitamin C memiliki fungsi menjaga dan memacukesihatan pembuluh-pembuluh darah, kesihatan gigi dan gusi. Ia membantupenyerapan zat besi dan dapat menggelakkan produksi natrosamin iaitu satuzat pemicu kanser .
Mangga bukanlah jenis pokok yang sukar untuk ditanam. Kebiasaannya iaditanam secara pembiakan tampang, tut atau kaedah klip ('cleft method')supaya pokok yang ditanam akan menyerupai pokok asal dan mengeluarkan hasil dengan cepat. Penanaman anak benih harus dilakukan berhati-hati agar tidak mencederakan sistem akarnya. Mangga sesuai ditanam dalam cuaca kering yang agak panjang (di antara 2 - 4 bulan) dan ketika suhu berada sekitar 24 - 30 darjah C.
Bagi mendapatkan buah yang berkualiti dan mengurangkan penggunaan bahankimia, semasa buah sebesar ibu jari, bungkuskan dengan kertas-kertas surat khabar lama seperti prosedur yang biasa dilakukan. Pegurusan air sangat penting ketika musim kemarau pada tahun-tahun pertama pertumbuhan('juvenile phase') dan semasa pembesaran buah. Hujan diperlukan ketikaberbunga dan pembentukan buah. Bagaimanapun, pokok tidak digalakkandiairkan semasa berbunga dan semasa buah sudah matang ('ripening stages').Mangga mengambil masa 13 - 16 minggu untuk matang dari masa pembentukan buah bergantung pada klon. Mangga yang telah dipetik boleh disimpan selama 4 hingga 9 minggu pada suhu 9 - 10 darjah C, manakala buah yang masak boleh disimpan 4 hingga 7 hari dalam suhu 18 - 21 darjah C.
____________
Barah : Tiga helai daun sirih bertemu urat dihancurkan lumat berserta kapur sirih sebesar ibu jari kaki dan sesudu makan madu lebah untuk menjadi pepesan. Sapukan tiga kali sehari dibahagian yang sakit.
Ambil kapur secukupnya, daun sirih secukupnya, madu secukupnya. campursemua hingga sampai lumat, sesudah lumat oleskan pada yang sakit sehari 3kali, InsyaAllah. Teh meningkatkan aktiviti antioksidan di dalam darah, membantu mengelakkan sakit jantung dan kanser. Di negara Jepun dan China, mereka mempercayai bahawa meminum teh bersama hidangan dapat mengurangkan risiko penyakit kanser. Teh juga berupaya menyerang bakteria yang boleh menyebabkan penyakit gusi selain memperkuatkannya. Teh juga mempergiatkan enzim sistem "detoxification" di dalam limpa, membantu menyingkirkan bahan-bahan kimia yang tidak dikehendaki oleh tubuh serta membantu melindungi arteri. Ia juga berupaya untuk menghalang darah beku dan juga mengurangkan risiko serangan stroke.
Mangga mungkin terlalu erat dengan lidah kita. Oleh kerana eratnya, kitamungkin tidak tahu bahawa dalam isinya yang kuning dan merah, ituterkandung zat-zat luar biasa yang boleh menjadi penawar kepada kanser danstrok.Garlic mungkin sangat baik untuk membantu mengawal kanser. Kajian dikalangan rakyat China dan Italy menunjukkan risiko mendapat kanser perutadalah lebih rendah dengan pengambilan garlic. Garlic juga mungkin baikuntuk jenis-jenis kanser yang lain.
Garlic melindungi dari kanser dengancara termasuk menyekat pengeluaran nitrosamine, menguatkan sistem imunitipengambil garlic dan sebagainya.Antara produk lain yang mungkin sesuaiuntuk pesakit kanser yang banyak diperkatakan sekarang ialah SharkCartilage.
___________
Produk Pengguna dan Makanan yang signifikan mendatangkan kanser
1. SATAY bersama dengan timunnya, sebabnya memakan satay bersama karbon yang terhasil selepas pembakaran akan mendatangkan kesan karsinogen! Karsinogen adalah Suatu keadaan yang menyebabkan barah, Timun adalah anti-karsinogen.
2. Jangan makan udang selepas mengambil Pil Vitamin C. Yang mana anda akan mati keracunan Arsenik dalam beberapa jam sahaja.
3. "Bah Kut Teh" (DAGING BABI)
Cuba tuangkan Coke (minuman bersoda) atas kepingan daging babi tu dantunggu sekejap, anda boleh nampak ulat berenyut-renyut keluar dari sana.
Fakta diperolehi dari "Health Corporation of Singapore"
4. Barah -akibat penggunaan bahan dalam shampoo.
Jika kandungan dalam shampoo anda mengandungi Sodium Laureth Sulfate atau ringkasnya SLS. Bahan ini akan menyebabkan barah dalam jangka masa yang panjang. Shampoo yang disahkan mengandungi bahan ini ialah:- Palmolive, Paul Mitchell , L'Oreal , Hemp Shampoo terbaru keluaran body shop, Nature Force dan lain-lain lagi. Shampoo Clairol's Herbal Essence adalahsatu-satunya yang mengandungi Sodium Laureth Sulfate secara tunggal.
Meskipun pertanyaan telah dibuat terhadap syarikat ini dan jawapan darimereka ialah, "Ya memang kami dah tahu masalah ini tetapi kami tidak bolehmelakukan apa-apa kerana kami memerlukan bahan yang boleh mengeluarkan busa yang banyak". Dalam pada itu, Pasta Colgate & Dee Dee (untuk kanak-kanak) turut mengandungi bahan yang sama untuk penghasilan busa.
5. makanan jenis mee segera (tak kiralah maggi, koayteow dsb)
Pastikan berhenti makan dulu sekurang-kurangnya 3 hari selepas mengambilmee segera sebelum mengambil paket yang seterusnya. Maklumat yang dikongsi bersama dengan seorang doktor, Terdapat kandungan Salutan Wax ke atas mee segera, inilah yang menyebabkan mee segera tidak melekat antara satu sama lain apabila dimasak.
Telah dinyatakan terdahulu melalui seorang aktor (sekarang ni dikenalisebagai TCS). Beberapa tahun lalu, yang mana kariernya membuatkan beliausangat sibuk untuk memasak, jalan mudah mengambil mee segera setiap hari.Kemudiannya beliau disahkan menghidap barah. Barahnya disebabkan wax dalam mee segera. Doktor memberitahu yang badan manusia memerlukan 2 hari untuk membersihkan wax dari sistem badan.
Seorang mangsa yang serupa ialah Pramugara dari SIA yang mana setelahberpindah dari rumah ibunya ke rumahnya sendiri, Dia tidak memasak tetapikerap makan mee segera. Dia didapati menghidap barah dan mati selepas itu.Sekarang ini tindakan memakan mee segera bolehlah diistilahkan sebagai"makan untuk mendapat barah" Kalau istilah James Bond, Licence to kill
6. Bawang Goreng segera
Seorang kawan melawat ke sebuah perusahaan kecil membuat bawang goreng, dan melihat terdapat banyak straw minuman, yang bewarna dan tidak bewarna diasingkan. Apa yang mengejutkan ialah Straw yang tidak bewarna dicampur bersama gorengan bawang yang bertujuan apabila plastik straw tersebut dipanaskan, ianya melebur lantas menyaluti bawang tersebut. Sebab itulah kalau bawang goreng segera yang dibeli terdedah kepada udara tak akanlembik tapi kalau kita buat sendiri lembik dalam masa yang singkat sahaja.
Kajian di kalangan rakyat China dan Italy menunjukkan risiko mendapatkanser perut adalah lebih rendah dengan pengambilan garlic. Garlic jugamungkin baik untuk jenis-jenis kanser yang lain. Garlic melindungi darikanser dengan cara termasuk menyekat pengeluaran nitrosamine, menguatkansistem imuniti pengambil garlic dan sebagainya.Antara produk lain yangmungkin sesuai untuk pesakit kanser yang banyak diperkatakan sekarang ialah Shark Cartilage.
____________
Kucai - Allium Tuberosum
Amat terkenal dikalangan masyarakat cina diseluruh dunia dan kedatanganorang-orang cina ke Tanah Melayu berkurun dulu telah mempopularkan sayurkucai yang dulunya amat asing bagi masyarakat melayu lama.
Berasal dari negara China dan dipercayai telah ditanam dan digunakan seawaltahun 200SM lagi walaubagaimanapun kucai tumbuh meliar di kawasan utara dan tengah benua Asia. Kucai kini sudah mula ditanam secara komersial terutama di Jepun,Korea, China, India ,Amerika Syarikat ,Asia Tenggara dan Nepal.
Sayur kucai banyak digunakan di dapur Eropah dan Amerika sebagai bahancampuran dalam masakan oriental seperti telur, salad dan sup. Kucaitersenarai sebagai keluarga Liliaceae,merupakan sejenis tumbuhan herba yangtumbuh secara rumpun. Dikenali juga dengan sebutan chive,bawang ganda dangow choy, kucai termasuk dalam tanaman bebawang.
Tanaman ini bergerombol seperti tanaman padi yang baru tumbuh. Kucai tumbuh secara rumpun dengan daunnya berukuran antara20-40sm, mempunyai bunga yang ukurannya hampir sama panjang dengan daun.Bunganya tumbuh dalam bentuk jambak dimana setiap jambak mempunyai bunga kecil bewarna putih keungguan dan bentuknya pipih, padat dan tidak berlubang.
Selain itu kucai juga mempunyai bebawang, namun tidak begitu jelaskelihatan berbanding bawang putih atau bawang merah.Sayur kucai hidup subur diatas tanah gembur mengandungi humus dengan PH 5.5-6.5 dan memerlukan air yang banyak untuk subur.Senang ditanam dan boleh tumbuh dengan mudah diatas batas dihalaman rumah. Seperti tumbuhan herba yang lain, kucai juga kaya dengan nilai nutrient dan zat pemakanan.93% terdiri dari air, sementara selebihnya terdiri daripada 2.8% kaborhidrat, 2.1% protein, 0.1% lemak dan 0.9 peratus serat selain itu kucai jug kaya dengan zat karotena dan vitamin C.
Dengan kandungan nilai pemakanan yang tinggi, para saintis masa kinimelihat kucai berpotensi merawat masalah tumor dan knser disamping dapatmerawat penyakit usus dan gigi. Kandungan karotena dan vitamin C yangtinggi dalam sayur kucai menyebabkan kucai diikhtiraf sebagai sayuranti-tumor dan dibuktikan oleh pakar perubatan terutama di negara Chinadapat memerangi tumor dalam badan manusia.
Pakar perubatan China menggunakan air rebusan kucai bagi melancarkanperedaran darah dan membersihkan darah dari toksin. Selain itu kucai jugadilihat berupaya memelihara dan menjaga kesihatan buah pinggang dimanakucai berupaya mengawal perimbangan kandungan garam dan air dalam badan dan ini penting bagi buah pinggang sebagai organ perkumuhan terpenting dalam organ kita.
Kucai juga dikatakan mampu mengatasi masalah keletihan dan kelesuan. Bagimasyarakat Thai pula, biji kucai digunakan sebagai ubat tradisional untukmerawat sakit gigi.Bagi wanita yang baru melahirkan anak disaran memakankucai bersama ikan bilis dimana gabungan kedua-dua makanan ini mampumenambahkan pengeluaran air susu.
Selain itu kucai sering digunakan oleh petani sebagai bahan untuk menentangserangga perosak sayuran.Caranya mudah dengan menyeduhkan daun kucai yang kemudiannya didinginkan sebelum disaring.Air saringan ini dikatakan mampu membanteras hama yang biasa menyerang tanaman sayur mentimun.
Walaupun semakin mendapat tempat diseluruh dunia namun disebabkan kucaimempunyai bau dan bau ini meninggalkan kesan pada mulut dan pernafasankucai masih ketinggalan berbanding dengan daun bawang dan daun saderi yang masih menjadi pilihan utama masyarakat dunia.
____________ _
DURIAN BELANDA BOLEH MERAWAT PERBAGAI PENYAKIT
Ramai yang tidak tahu batang, akar, biji dan buah durian belanda (annonamuricata, keluarga annona) mempunyai banyak khasiat untuk kegunaanperubatan tradisional dan moden.Kajian Universiti Hawaii dan Universiti Purdue mendapati durian belandayang buahnya berkulit lembut, durinya agak jarang yang tidak tajam, mampumerawat dan mengelakkan seseorang daripada mendapat kanser dan menyuburkan pasangan yang inginkan zuriat.
Penduduk di banjaran Andes, Peru, membuat serbuk teh daripada daunnya untuk mengubati sakit kerongkong. Bijinya ditumbuk halus khusus untuk membunuh parasit di dalam tubuh manusia seperti cacing. Sementara penduduk Amazon menggunakan bahagian akar, kulit dan daunnya,dipercayai boleh mengubati kencing manis.
Begitu juga, suku Orang Asli di Guyana membuat serbuk teh daripada daun dan kulit pokoknya untuk dijadikan tonik minuman bagi membantu mengatasimasalah jantung dan penyakit hati. Mereka juga mendapatkan minyak daripadadaunnya atau buahnya yang masih muda lalu dicampurkan dengan minyak zaitun untuk kegunaan luaran bagi mengatasi masalah sakit sendi dan sengal-sengal anggota tubuh.
Di Jamaica, Haiti dan India Barat, buahnya dan air perahan durian belandadiminum sebagai ubat demam, membunuh cacing di perut kanan-kanak dan ubat cirit-birit. Kulit pokok ini juga dipercayai sesuai untuk membantumengubati penyakit jantung dan batuk di samping membantu mengembalikankesuburan pasangan yang sukar mendapatkan anak. Kegunaan lain ialah sebagai ubat malaria dan ulser perut.
Khusus bagi ibu yang baru melahirkan anak, wanita Suku Asli Guyanadigalakkan meminum jus atau memakan terus buahnya bagi meningkatkanpengeluaran susu badan di samping mengelakkan masalah ketegangan. Dari segi perubatan moden, kajian kedua-dua universiti mendapati, bahan yangterkandung di dalam buah durian belanda ini boleh digunakan sebagaiaktibakteria, antikanser, antitumor , astrigen dan penyakit saraf. Durianbelanda mengandungi bahan amyloid, asid sitrik, fruktosa, manganese,sukrosa, reticuline dan tannin
___________
HABBATUS SAUDA
Habbatus sauda ialah sejenis tumbuhan yang banyak didapati di kawasanMediterranean dan di kawasan yang beriklim gurun. Banyak kajian telahdijalankan. Bagaimanapun kebanyakkannya ditulis di dalam Bahasa Arab, olehitu pendedahan terhadap dunia antarabangsa tidak banyak dibuat.
Habbatus sauda digunakan secara tradisional untuk beberapa keadaan sepertiuntuk menghasilkan kulit muka yang cerah, membantu merawat batuk dan asma, kencing manis, selsema, keguguran rambut, tekanan darah tinggi, masalah untuk tidur, sakit-sakit otot dan sendi, rasa loya dan muntah, mengurangkan kolesterol, merawat batu karang dan sebagainya.
____________ _______
Di bawah ini kami sertakan 7 ciri-ciri utama habbatus sauda:
1. Nilai pemakananHabbatus sauda kaya dengan:
monosaccharide glukosa,
xylosa dsb.
polysaccharide
fatty acid yang tidak tepu (unsaturated essential fatty acids, EFA). EFA tidak boleh dihasilkan oleh badan kita, oleh itu sumber utamanya ialah dari pemakanan
amino acid yang membentuk protein
karotene iaitu sumber vitamin A kalsium,
zat besi, dsb.
2. Sistem imunisasi : Kajian yang dilakukan di Arab Saudi mendapati, habbatus sauda berupaya meningkatkan sistem imunisasi anda (daya melawan penyakit). Oleh itu ia mungkin penting dalam pengawalan kanser, AIDS dan penyakit-penyakit berkaitan yang lain.
3. Anti-histamine : Histamine ialah bahan yang dikeluarkan oleh sel-sel mast di dalam badan yang menyebabkan kesan-kesan allergik (alahan). Habbatus sauda mengandungi bahan yang menghalang protein kinase C, sejenis bahan yang mencetus penghasilan histamine. Oleh kerana penghidap penyakit asma selalunya mengalami masalah alahan, habbatus sauda mungkin baik diambil secara berterusan oleh pesakit-pesakit ini.
4. Anti-tumor : Kajian in vitro mendapati habbatus sauda berupaya menghalang pembentukan sel-sel tumor. Oleh itu, ia baik untuk digunakan untuk membantu menghalang penyakit kanser.
5. Anti-bakteria : Penyelidikan ke atas bahan ini mendapati ia mempunyai aktiviti anti-bakteria . Habbatus sauda didapati berupaya mengawal bakteria seperti E.coli, V.cholera dan spesies Shigella. Ini bermakna habbatus sauda baik untuk mereka yang menghidapi beberapa jenis penyakit seperti cirit-biritdan masalah-masalah perut yang lain.
6. Anti-radang (anti-inflammation) : Habbatus sauda didapati boleh mengurangkan radang (bengkak). Oleh itu ia baik untuk pesakit asma (mengurangkan radang dalam paru-paru), eczema (alahan yang menyebabkan gatal, kulit merah dsb.) dan arthritis (bengkak sendi).
7. Menggalakkan pengeluaran susu : Kombinasi lemak dan hormon yang didapati di dalam habbatus sauda menyebabkan pengeluaran susu ibu yang menyusukan bayi bertambah.
No comments:
Post a Comment
Assalammualaikum...
Sila tinggalkan komen anda diSINI yer...
Sigek (satu) pun xpa..janji ada..
Sayang Kitak.